Kategorier
Naturen är universums underverk

Tinkturer

Vad betyder ordet Tinkturer!
Läser man på nätet så står det, läkemedel med alkohol som lösningsmedel. Jag säger att en tinktur inte behöver göras på alkohol.
Jag använder mig utav vinäger, olja och sprit.
När du plockar dina örter så kan du göra en tinktur utav dina färska örter men även om du torkar örterna så kan du i efterhand göra en tinktur.
En del utav våra växter består utav en massa vatten. När du gör en tinktur på dessa färska växter så får du en massa vätska i din tinktur som gör att tinkturen blir vattnig. Torkar du växtdelarna före du har i olja, sprit eller vinäger så blir det inte så mycket vatten i tinkturen. Så när du vill blanda växterna med olja så rekommenderar jag att du torkar växtdelarna före.
När du skall bereda tinkturerna så är det viktigt att du har tvättat dina växter så att det inte blir en massa jord och skräp i din tinktur.
Jag hackar växtdelarna så de är små, de viktiga ämnena i växten frigörs då lite bättre då.
Just nu kan du fortfarande plocka en hel del växter i naturen och göra tinkturer på.
Groblads tinktur på sprit har jag använt hela sommaren till alla bett som förorsakats av bitande insekter.
Barnbarnen har fått lektioner av hur ett Groblad ser ut och vad det kan användas till. Så roligt att se barnen när de plockar groblad och plåstrar om sig med, efter ett myggbett.
Tänk vad människan har förlorat mycket kunskap genom årens lopp.
Idag köper vi hem en massa kemikalier och litar på dem.
Vad finns det i dessa tuber och flaskor!
Tacka vet jag naturens egna preparat och det kostar ju så lite och så kul man kan ha när man plockar och bereder sina egna mediciner.

Recept på ett lyckat myggmedel (badda efter bett av insekter)
Plocka Groblad så mycket du vill. Små som stora.
Tvätta dem med rent vatten och låt torka en dag.
Hacka bladen eller använd en matberedare mm
Ha i bladen i en vanlig tvättad glasburk med lock.
Häll i sprit eller vinäger ända upp ovanför bladen, så de täcks.
Låt stå en vecka.
Sila bort bladen efter en vecka och häll i flaskor och burkar som du har.


Jag hittade gamla roliga bruna burkar och flaskor för många år sedan som jag gillar att använda. De bruna glasflaskorna, burkarna släpper inte in så mycket ljus så jag kan ha flaskorna framme där de syns.

Ha nu så kul så hörs vi snart igen.
//Tuija



Av universumsunderverk

Trädgårdsmästare med fötterna i jorden. Naturen har kallat på mig sedan barnsben. Tålamod, kärlek och växter men även mycket skratt har lett mig in på den andliga vägen. Nu vill jag dela med mig av vad naturen, universum och moder jord förmedlar genom mig, till dig.
Jag jobbar även med, Healing, samtalsterapi och Clear Balance energibehandling. Om intresse finns, boka via https://www.bokadirekt.se/places/tuijas-v%c3%a4xter-41798 Eller mejla info@tuijasvaxter.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *